Winter 2025 Spanje periode 3
Periode 3
Van donderdag 20 t/m 28 februari. De rede dat we op camping Didota gebleven zijn is dat het erg druk met campers is op de camperplaatsen en campings. Wij kunnen pas terecht in Finestrat, de cp waar wij graag komen, op 3 maart. Dus over en weer op de koffie bij broer Dirk. Op de fiets naar centrum Oropesa en langs de promenade voor koffie. De bezienswaardigheden en veel restaurantje waren nog gesloten. Vlak bij de camping de Mercadona en de Aldi voor de boodschappen. Bij de China shop wat artikelen gekocht. De temperatuur is iedere dag zo rond 17 á 18 gr. best aangenaam. Alleen avonds en nachts koud. Nu gebeurde het dat de schotel voor tv-ontvangst halverwege het sluiten vast bleef staan. We hadden dat al meer gehad en konden het zelf oplossen door de nulstand te kiezen. Echter deze keer lukte dat niet. Onze dealer gebeld deze wist het zo ook niet maar gaf ons adres van een Nederlander, Eddie de Nooier van Skyler Satelite in l’ Albir, die er bedreven in is. Wij gebeld en gaan daar op 3 maart naar toe. Verder de was fijn bij Dirk gedaan en van broer Dirk de auto mogen gebruiken.
We zijn dus de bergen in gegaan naar het dorpje Culla op 1121 m. hoogte. Dit dorp met +/- 500 inwoners is in 2020 uitgeroepen tot één van de mooiste dorpen van Spanje. Het ligt v.a. de camping op 52 km rijden door een prachtig landschap van een Nationaal Park. Het dorp bestaat uit kleine straatje en pleintjes en je waant je terug in de tijd. Alle straatjes leiden naar de middeleeuws kasteel(ruïne) van oorsprong een Moors fort. Het is tijdens de Carlistenoorlogen in de 19e eeuw grotendeels verwoest. Vanaf de ruïne heb je een mooi uitzicht over de omgeving. Bij het kasteel een oude begraafplaats met bijzondere graven. Het dorp had oorspronkelijk 3 toegangspoorten is er nog 1 over de Porta Nova die in 1610 gerenoveerd werd. Een onopvallend gebouw in de oude dorpskern was La Preso van oorsprong geen gevangenis maar een middeleeuwse graanschuur. Bij het toeristenbureau, dat zowaar open was, kaarten gekregen met wandelroutes. Vlak bij het bureau de Kerk van de verlosser die in 1712 in gebruik genomen is. In de omgeving is er een mijn die op afspraak te bezichtigen is, ook een Sterrenwacht observatie centrum en de Ermita de San Cristóbal een simpele kapel die tegen het einde van de 18e eeuw werd gebouwd. Helaas was alles gesloten, wel een net openbaar toilet, we konden er nog geen koffiedrinken maar de koude, t,w, 6 gr, wandeling door het mooie dorp was leuk.
Een trip naar Vinaroz met 20gr. was leuk en druk. Vinaroz heeft alles voor de vakantieganger en ligt aan de Costa Azarhar. Het heeft mooie stranden een wandelpromenade en een historische binnenstad. Door het mooie weer zaten de terrassen vol, dat er gezellig uitzag. Alle winkels open en we zagen een carnavalsoptocht van gehandicapte mensen. Wij hebben een wandeling gemaakt door de stad, bezochten de overdekte markt 1928, de Kerk van de Hemelvaart 1586 in Gotisch-Renaissance stijl maar met zijn barok portaal 17e-18e eeuw, langs het oude stadhuis en mooie oude huizen. Verder zijn er mooie mozaïeken ornamenten te zien.
Op 1 maart vertrekken we van de camping maar daarover volgende keer meer.
Weer leuk verhaal, genieten maar verder
Jullie vermaken zich weer prima met weer leuke verhalen!